Ανησυχία προκαλούν οι νέες «ορφανές» μολύνσεις με κορονοϊό στην Ελλάδα

Η επίμονη, καθημερινή το τελευταίο δεκαπενθήμερο, εμφάνιση κρουσμάτων που δεν συνδέονται με άλλο κρούσμα ή ταξιδιώτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και η συστηματική διάγνωση ταξιδιωτών με τον νέο κορονοϊό στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών πλέον ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας είναι ενδεικτικά της κυκλοφορίας του ιού στη χώρα μας, λένε στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Αλλά και η συνολική καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων από χαμηλό μονοψήφιο (1-2 κρούσματα την ημέρα) στα τέλη Μαΐου πριν ανοίξει ο τουρισμός, έχει αυξηθεί με μέσο όρο τα 29,4 κρούσματα ημερησίως το τελευταίο δεκαήμερο (13-22 Ιουλίου).

Η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων -χωρίς γνωστή επαφή- και η άφιξη ταξιδιωτών-φορέων προμηνύουν τι θα ακολουθήσει αν δεν λάβει η Πολιτεία τα μέτρα της εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα, προειδοποιούν για ακόμα μια φορά οι ειδικοί επιστήμονες.

Πρωτόκολλα για κάθε περίπτωση (από τα σχολεία μέχρι τις παραλίες και από τα εστιατόρια μέχρι τα ξενοδοχεία), που η ομάδα των λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων, μικροβιολόγων και εντατικολόγων που απαρτίζουν την επιτροπή του υπουργείου Υγείας έγραφαν αναλυτικά όλους τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ανοίξει η κοινωνία με ασφάλεια.

Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες και των συνθηκών υψηλού συγχρωτισμού στη χώρα μας λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος είναι πάρα πολύ επικίνδυνος, επισημαίνουν. Η κρισιμότητα της κατάστασης διαφαίνεται και από την επαναφορά της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής ενημέρωσης, έστω και μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων που κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο δεκαήμερο (13-22 Ιουλίου) είναι 29,4 – σχεδόν 30 διαγνώσεις την ημέρα. Χθες ο Οργανισμός ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ τέσσερις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας στους 4.077 και των θανάτων στους 201.

Από το σύνολο των νέων καταγραφών, εννέα εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ πέντε ταξιδιώτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο και βρέθηκαν θετικοί. Οκτώ διαγνώσεις αφορούν τη συμπρωτεύουσα και έξι την Αθήνα. Παράλληλα, από ένα κρούσμα καταγράφηκε στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο, στην Εύβοια και στη Μαγνησία.

Από το σύνολο των 4.077 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, 1.128 (27,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.066 (50,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα 883 (21,6%) δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ντάνι Βέργου, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί